Tidig onsdag morgon 22 april lyfter planet från Luleå Airport. Efter ett kortare stopp på Arlanda landar 20 brandingenjörsstudenter från tredje året på flygplatsen utanför Prag. Framför sig har de närmare fem dagar att tillbringa i staden. Fokus kommer under torsdagen och fredagen att ligga på studiebesök på ”Tjeckiens tekniska universitet i Prag” och dess faciliteter samt ett besök på Tjeckiens modernaste brandstation.

Dag 1

Torsdag morgon samlades gruppen i lobbyn på boendet. Efter en kort promenad och med lite vägledning från vänlig lokalbefolkning hittade vi snart rätt i tunnelbanesystemet och med lite ytterligare hjälp stod vi snart utanför den byggnad där vi skulle möta Hana Najmanová som är den person vi haft kontakt med inför resan och den person som har planerat alla besök och aktiviteter. Ut från byggnaden kom hon tillsammans med Professor Frantisek Wald. De välkomnades oss och visade oss vägen till ett konferensrum där ett tiotal tjeckiska brandingenjörsstudenter väntade på oss. Vi hann utväxla några ord innan Professor Frantisek höll den första presentationen för dagen där han berättade om universitetet och mer specifikt om deras brandingenjörsprogram. Därefter följde tre ytterligare presentationer där en av dessa beskrev ett ex-jobb som handlade om utrymning i trapphus under olika förutsättningar. Snart var det vår tur att presentera. Sex av våra studenter, på bilden nedan Frida Klarin och Anders Jönsson, berättade om Sverige och Luleå, om LTU och vår utbildning och slutligen om vilken typ av forskning som för tillfället bedrivs hos oss.


Frida och Anders berättar om LTU:s forskning.

När alla presentationer var genomförda fick vi följa med upp på taket av byggnaden varifrån vi kunde blicka ut över universitetsområdet som var klart större än det vi har hemma i Luleå. Innan lunch hann vi med att titta närmare på ett projekt som också var resultatet av en tävling som institutionen deltagit i. Det var en energieffektiv byggnad som de valt att kalla ”Airhouse” som är ett boende för lämpligtvis två personer. Tanken är att huset skall vara självförsörjande vad gäller elektricitet. Till byggnaden fanns också instruktioner så att man på 14 dagar ska kunna bygga ihop hela modellen. Under tävlingen som hölls i Kalifornien gjordes detta på 10 dagar vilket gav tid till att ladda upp med solenergi tills dag fjorton. Det gick mycket bra i tävlingen där detta bidrag hamnade på en tredje plats av tjugo deltange. Det var med en mycket liten marginal som de blev slagna och hade det inte varit för att de lämnat ett par verktyg framme runt huset hade de fått flest poäng och vunnit.

Efter lunchen fortsatte besöket med en busstur vidare till institutionens nybyggda miljölabb UCEEB (University Centre for Energy Efficient Buildings). Det var även här som deras nybyggda brandlabb fanns med ett rum man kunde elda i, med en dörröppning till ett utrymme där en stor konkalorimeter var upphängd i taket. Detta rum var sedan avskilt med en fönsterruta för observatören. Dessvärre var inte all utrustning levererad så denna del av labbet hade därför inte hunnit testas. Vi lotsades vidare runt i byggnaden och fick bland annat se ett rum med en stor ”solpanel”, bilden nedan, som kan användas för att testa hur material påverkas av olika väderförhållanden.


Stor solpanel på UCEEB utanför Prag.

Dag 2

På fredag morgon mötte vi Hana utanför vår närmsta tunnelbanestation. Tillsammans färdades vi söderut med spårvagn och buss tills vi kom till tidigare nämnd brandstation belägen i Modřany. När vi kom fram möttes vi av det dystra beskedet att vår guide och stora delar och personalen var frånvarande på grund av begravning av en kollega. Det fanns dock en brandman på stationen som ursäktade sin dåliga engelska, som i slutändan visade sig fungera mycket bra med lite hjälp från Hana. Denne brandman visade oss runt i byggnaden och berättade särskilt om den dykarstyrka de hade på denna station. De hade en särskilt stor lastbil med utrustning för dykning tillsammans med en stor tryckkammare som kunde användas om en dykare råkat ut för dykarsjuka eller liknande. På bilden nedan ser man in i lastbilen bakifrån där tryckkammaren står öppen till vänster.


Dykbilen med öppnad baklucka.

Brandstationen var nybyggd men eftersom man inte lyckades hålla budgeten saknades det pengar när utrustning skulle inhandlas. Det ledde bland annat till att brandbilar plockades in från andra stationer i området. Vi fick höra från Hana att brandmannen som visade oss runt var lite skamsen och generad över att deras utrustning antagligen skulle vara omodern jämfört med den som finns i Sverige, men vi kunde konstatera att så inte var fallet. Deras bilar var utrustade med i stort sett samma saker som de svenska.

På brandstationens övervåning fanns en kommandocentral. Där togs alla samtal som berörde räddningstjänsten emot. Anmärkningsvärt och till skillnad från i Sverige där särskilt utbildade operatörer sköter sådan kommunikation var att det här enbart var brandmän som tog emot dessa samtal.

Efter ett trevligt och intressant besök på brandstationen åkte vi återigen till universitetsområdet då det på eftermiddagen väntade en guidad tur på det nybyggda biblioteket. Biblioteket var uppbyggt i sex våningar och de fem övre våningarna var en och samma stora brandcell med en öppen innergård i mitten. För att hindra spridning av brand och på bästa sätt skydda litteraturen fanns ett släcksystem med vattendimma i byggnaden. För att ytterligare skydda mot rökgasspridning fanns det väggar som kunde fällas ned cirka en meter från taket. Bilden nedan visar innergården och färgerna på golvet representerar de laster som verkar i byggnaden. Under det röda området står det exempelvis en bärande pelare. Om man ser sig om i bibliotekets tak på varje våning kan man se att alla sladdar, rör och övriga, tekniska installationer syns öppet. Poängen är att pedagogiskt visa hur saker utförs och vanligen ser ut under innertak i byggnader.


En bild av innergården i biblioteket.

Efter vår guidade tur tackade vi Hana så mycket för besöket och alla arrangemang. Därefter avslutade vi våra studiedagar med en gemensam middag som vår sponsor Brandkonsulten AB bjöd på. Under lördag och söndag som följde passade vi på att gå runt och uppleva den vackra staden Prag, äta gott och ladda batterierna inför slutspurten på vårterminen.