I början på februari genomfördes minikurserna som hålls årligen av universitet i samarbete med SBN för att locka nya studenter till programmen.
Gymnasielever från landets alla hörn var här för att få en bild av vad Luleå har att erbjuda, bland annat från Göteborg, Karlskrona och naturligtvis många härifrån Norrbotten.
Brandingenjörsprogrammet representerades av studenten Mattias Ström som höll i kursen Fatta Eld.
Första dagen inleddes med att samla upp alla elever och presentera oss som skulle leda kursen. Sedan åkte vi ut till räddningstjänstens övningsfält. Väl på övningsfältet berättade vi om utbildningen, vad man kan läsa vidare till och vilka möjligheter det finns efter avslutad utbildning. Vi diskuterade även löner, hur eftertraktade brandingenjörer är för arbetsmarknaden osv. Efter detta gick vi vidare till själva kursen.
Vi satt i lektionssalen och gick igenom grundläggande brandteori, vi pratade om brandtetraeden, pyrolys, förbränning, konvektion, konduktion, strålning mm.
Slutligen lade vi lite tid på att praktisera det vi pratat om, vi gick ut och satte fyr i övertändningskontainern där vi visade på alla olika fenomen som vi pratat om tidigare i lektionssalen.


Jämför vi hur effekten skiljer då gasol brinner i gasfas kontra vätskefas.


Visar hur vi eldade i övertändningskontainern, där kunde vi se brandgaslagret, känna strålningen från branden, se hur syret sugs in i branden.