Hur reagerar egentligen isolering av cellplast vid en brand? Det är en fråga man som brandingenjör antagligen har fått ställa sig själv. Det rätta svaret är självklart att det beror på cellplasten. Men under torsdagen den 21 april kom isoleringstillverkaren Kingspan på besök för att prata om just cellplaster och hur de påverkas av brand.

Det var Tobias Nilsson-Green som arbetar som säljare, samt Roy Weghorst, Head of regulatory affairs – Fire, som kom till Luleå, hela vägen från Smålands djupa skogar i Tobias fall, och Nederländerna i Roys fall.

Roy höll en föreläsning där han bland annat gick igenom deras olika produkter, samt förklarade vilka olika cellplaster det finns, och vilka deras olika egenskaper är. Han fortsatte presentationen med att gå igenom de olika standarder, lagstiftningar och testmetoder som finns i Europa vad gäller isolering, följt av några exempel på bränder där cellplast använts.

Efter föreläsningen gick vi tillsammans ut för att testa att elda olika sorters isolering med en gasolbrännare för att se vad som händer.

BRINN vill tacka Tobias och Roy, samt våra medlemmar för en intressant och lärorik förmiddag.