“Hej alla glada,

Som vissa av er vet så flyttade jag till Auckland, Nya Zealand i början på juni och började jobba som konsult på ett av de ledande Nya Zeeländska brandingenjörsföretagen, Holmes Fire (www.holmesfire.com). Jag tänkte berätta lite hur jag haft det hittills och varför jag tycker att ni ska söka er hit nästa år!

Det finns mycket att skriva om så vad skulle ni helst vilja läsa om? Jobbet så klart utropar alla! Okej, okej lugna er, jag berättar om jobbet. Har ni andra roliga funderingar på hur det är att flytta till Nya Zealand så maila/facebooka gärna det är bara kul med frågor! 🙂
Så hur är jobbet då? Jo, för att avverka flosklerna som används om alla arbeten, så är det roligt, utmanande, lärorikt och spännande.
Nu när ni har läst alla fina subjektiv undrar ni säkert hur kan en sådan kritisk människa säga något så bra om ett arbete, som bara är tid som ska tas igenom mellan 8-17. För att börja beskrivning av jobbet så tänkte jag börja med att det inte är 8h’s arbetsdag utan 7.5h bara, vilket låter som en lite skillnad men det är en viktig halvtimme när man är som tröttast i slutet på dagen som försvinner. Det finns en stor frihet med flextid också, de flesta brukar trilla in på kontoret runt 9 tiden, själv landar jag vid 7 och vissa lata är inte där förrän 10-11 på dan. Flexibiliteten sträcker sig utöver arbetstider på dagen och till arbetsplats. Holmes har kontor i de stora städerna i NZ och Sydney, att dra iväg en onsdag kväll till Wellington eller Christchurch och sitta där och jobba torsdag + fredag för att få en lång helg någon annanstans än Auckland är inga problem och det har redan nyttjats.

Första arbetsdagen fick jag en hög med papper med alla regelverk och lagar i NZ som berör brandsäkerhet och uppdrag att läsa igenom de. Det kändes som en tung uppgift att lära om ett helt nytt regelverk men det har gått relativt smärtfritt då med alla papper som ficks ingick även ett projekt att skriva en brandskyddsdokumentation för en mindre ombyggnation i en butik. Att skriva den kändes som en monumental uppgift men det gick bra med mycket stöd från kollegor, ingen tidspress alls och mycket lärt. På det viset har det sedan rullat på, learining by doing, nya projekt med olika typer av objekt och olika sorters brandskyddsdokumentationer som behövts.

Det är ett väldigt stort förtroende från jobbet att du kan hantera det du ska göra då du får egna projekt med all kontakt mot kund, möten och dokumentation, men det finns alltid bra stöd när det behövs och ingen som pressar att det ska jobbas snabbare eller hårdare, blir det fel är det ingen som blir arg. De är väldigt måna om att det du ska få varierande projekt och att alla typer ska prövas på och inte bara sitta och nöta de små tråkiga.
Det är bra stämning på kontoret med mycket trevligt snack och bra kollegor. Ett trevligt inslag är kylskåpet i köket som alltid är fyllt med öl och vin för alla att bruka efter bästa sinne så när klockan närma sig 16-1630 brukar alkoholen åka fram för att ta sig igenom de sista arbetstimmarna eller bara för att sitta och snacka lite. Varje fredag är det gemensam lunch som Holmes bjuder på och de är galna i fika, det köps förmiddagsfika med muffins, bakelser och ’sausages rolls’ alldeles för ofta för att maken ska hållas platt och choklad ligger alltid framme på fika bordet, alltid….

Jag kan tänka mig att många är oroliga över att det är svårt att jobba på engelska, jag kan lugna er med att säga: ja, det är svårt som fan. Nae, det går fort att komma in i det och jag tänker mer på engelska än svenska nu.
Nu har jag inte berättat något om hur jävla awesome det är att bo här med naturen och allt, men jag hoppas att ni redan vet det! Ni får se till att våga fråga om ni undrar något, det finns dumma frågor men jag svarar på de med och dömer ingen, ju mer frågor desto bättre! Nås på:
Jesdal-3@student.ltu.se
Jesper.dalgren@gmail.com
facebook

Ha de bra i vinter-Sverige, härnere tågas det mot sommar nu!
/Jesper Dalgren”