Som några av er vet är det, för andra året, ett gäng brandingenjörsstudenter från Luleå som är i Australien och Nya Zeeland på internship för konsultföretaget Holmes Fire. Själv tog jag mitt pick och pack och gled ned till Christchurch på Nya Zeelands sydö i mitten av juni, och strax därefter droppade dom andra in till sina respektive kontor. Men vad är det då som gör att man, med en termin kvar, väljer att åka till andra sidan jorden och skjuta upp sina studier i ett år?

Det kan man verkligen fråga sig. När jag skickade in min ansökan var det mest på vinst och förlust och jag tänkte att jag kan ta ställning till det om jag blir erbjuden en plats. Men när jag väl fick mailet med erbjudandet var det ingen fråga om att ta ställning. Att erbjudas möjligheten att se en helt annan del av världen och få arbeta inom sitt eget område redan innan man har en examen är extremt få förunnat. Så det var en självklarhet att jag skulle hit.

Jag antar att det är tre olika typer av personer som började läsa detta. Vi har (1) dom som faktiskt är intresserade av arbetet och hur en brandingenjör jobbar i Nya Zeeland. Sedan har vi (2) dom som mest är intresserade av Nya Zeeland som land och vill veta hur det är att leva här. Slutligen, (3) de som inte kunde bry sig mindre om varken att jobba eller leva i Nya Zeeland. Men dessa har nog slutat läsa vid det här laget så jag kommer låtsas som att de inte finns.

Hur är det då att jobba här?

Att jobba i Nya Zeeland är på flera sätt väldigt likt att jobba i Sverige. Vi håller till i ett öppet kontorslandskap där alla sitter blandat oberoende av erfarenhet. Detta gör att det aldrig är långt att gå för att ställa en fråga. Men även om man mot förmodan inte skulle hitta en Senior så är alla andra väldigt glada i att hjälpa till, så man behöver aldrig känna sig som en börda. Metodiken som en brandingenjör arbetar utefter i Nya Zeeland är liknande den metodik som används i Sverige, d.v.s. antingen följer du regelverket eller så visar du att det går bra ändå. Det kan vara ett ganska givande arbetssätt och man får känna att man får ut något av vissa kurser man har läst så som Brandtekniska Beräkningar och Branddynamik. Varje arbetsvecka avrundas sedan på fredag eftermiddag med att kylen, på något magiskt sätt har fyllts med öl vilket får den sista tiden att springa iväg.

Eftersom jag bor i Christchurch, som ligger på Sydön finns det extremt mycket att göra på fritiden om man bara vill. Inom 2–3 timmars bilresa kan du få korsa ett bergsmassiv för att sedan stanna till och ta ett dopp i en varm källa. Naturen här är något alldeles extra, och tycker man om att promenera i fantastiska landskap, omringad av vattenfall och vyer så är detta ett land man bör besöka. Det bästa med att bo här i ett helt år är att man har tid att hitta och besöka de mindre kända ställena vilka de mer tidsbegränsade resenärerna missar.

En förmån vi har, i och med att vi har kontor på flera olika ställen är att man kan åka iväg till en annan stad och jobba från det kontoret en fredag för att sedan spendera helgen med att turista. Detta är, till exempel, något jag ska passa på att göra den kommande helgen då jag åker till Auckland på torsdag för att sedan åka vidare och spendera en långhelg i Northland tillsammans med Felix och Felix som håller till i Auckland respektive Wellington.

Det är omöjligt att ge en bra bild av hur livet här är i en text som denna. Men om någon tycker att detta låter intressant och vill veta mer eller bara snacka lite skit,
är det bara att höra av sig antingen via mail, Twitter, flaskpost (rekommenderas ej) eller Facebook. Följ mig gärna på Instagram också om ni vill se lite av vad jag hittar på för något.

Hoppas att jag har bidragit med något här och ha en bra vinter medan vi ställer in siktet mot sommaren här.

Jesper Söderlund
Mail: jespersoderlund@hotmail.com
Twitter: @jespersoderlund
Flaskpost: Christchurch, Nya Zeeland, Stilla Havet
Instagram: @soderjes