I veckans Möt en alumn lär vi känna alumnen Sofia Skoglund lite närmre. I artikelserien som spänner över hösten kommer vi att få inblick i några av våra alumners studietid, bästa tips och råd, och drömmar de har för framtiden. Så plocka fram den där onsdags-lunchlådan och låt dig känna inspirationen och peppen!

“Lita på din egen magkänsla och välj medvetet din karriär”

Namn: Sofia Skoglund
Utbildning: Brandingenjör

Varför valde du att studera till brandingenjör?

–  Det var helt klart otippat att jag skulle bli ingenjör, eller överhuvudtaget plugga något naturvetenskapligt eller tekniskt. Men jag har alltid älskar att vara där det händer saker, gärna mitt i händelsernas centrum, och att få ta snabba beslut och se konsekvenserna av mina beslut. När jag på gymnasiet insåg att det här med naturvetenskapliga ämnen var roligt så började jag snegla på ingenjörsutbildningar. Min pappa har varit stor inspiration eftersom han jobbar med kris- och katastrofhantering så efter ett tag var det bara så naturligt att det var brandingenjörsutbildningen jag skulle välja.

Hur upplevde du studietiden?

–  Den var riktigt rolig! Emellanåt riktigt svårt och frustrerande, men jag tänker tillbaka på den som rolig. För mig som älskar när det händer saker var det lätt att bli engagerad i olika saker och hitta på aktiviteter utanför studierna. Något som jag kan sakna idag är att äga min egen tid på ett helt annat sätt. Nog för att det är föreläsningar och övningar, men jämfört med ett arbete där jag har så många fler människor och en annan arbetstid att förhålla mig till kan jag sakna känslan av att själv få planera på ett annat sätt.

Vad har du gjort sedan du avslutade dina studier?

–  Mitt mål har alltid varit inställt på att gå RUB, men innan jag var klar med utbildningen fick jag erbjudande om ett vikariat på räddningstjänsterna i Bjuv, Svalöv och Landskrona och tackade ja till det. Det berodde på att jag samtidigt var med i ett internationellt ledarskapsprogram, och vissa av resorna och aktiviteterna inom det programmet skulle krocka med RUB, så det passade bättre att jobba. När vikariatet höll på att gå ut fick jag erbjudande om en fast tjänst, och eftersom jag trivs så bra kunde jag inte tacka nej. Så nu har jag jobbar i knappt två år och har siktet inställt på RUB 2018. Mina arbetsuppgifter är blandat mellan förebyggande brandskydd och krisberedskap, vilket jag just nu tycker är en rolig och stimulerande blandning. Något som är väldigt roligt på min arbetsplats är att jag får ganska fria tyglar, så under den gångna våren med fortsättning till hösten utbildar jag till exempel all personal i gruppdynamik och feedback, så även lite sådant som inte är typiskt “brandingenjörigt” finns det utrymme för.

Om du skulle ge ett råd till studenterna som studerar idag – vad skulle det vara?

–  Ha kul och tro på din egen magkänsla. Det kommer så många karriärsråd hela tiden, men ofta är det du som känner dig själv bäst och vet vad du behöver just nu. Hade jag lyssnat på omvärlden hade jag tackat nej till mitt nuvarande jobb och gått RUB direkt, men med facit i hand är jag jätteglad över att jag har en fin arbetsplats att gå till och arbetslivserfarenhet när jag väl ska gå RUB. Och skaffa en mentor, det är guld värt!