I höstens sista Möt en alumn möter vi Jens Andersson och får ta del av hans brandingenjörsäventyr. I artikelserien som spänt över hösten har vi fått lära känna några av våra alumner och hört deras brandingenjörshistoria. De har delat med sig av tankar, upplevelser, deras bästa tips för studietiden och kanske viktigast av allt – sina äventyr efter utbildningen. Allt för att peppa, motivera och inspirera oss. Det finns en värld bortom Hajen! 

Oljebolagen behöver också brandingenjörer

Namn: Jens Andersson
Utbildning: Brandingenjör

Varför valde du att studera till brandingenjör?
Att studera till brandingenjör kom jag spontant på att jag skulle göra efter att jag läst om utbildningen. Jag förstod direkt det var rätt utbildning för mig då jag alltid har haft ett intresse inom allt som berör eld, brand och räddningstjänst. Det som lockade mig mycket var att utbildningen skiljde sig från andra ingenjörsutbildningar.

Hur upplevde du studietiden?
Studietiden vid Luleå tekniska universitet var mycket rolig, men med inslag av utmaningar. Jag valde att flytta genom hela Sverige från Ystad i sydligaste Skåne till Luleå i Norrbotten och det är inget jag ångrar alls. Mig passade det att studera i läsperioder med två kurser åt gången och därefter tenta av dessa. Tentor är vad de är med den ångest de medför, men frihetskänslan som uppkommer efter att tentorna är avklarade är underbar.
Det jag gillade med Luleå var att det faktiskt fanns snö på vintrarna, vilket alltid var en stor bristvara i mina hemtrakter. Visst var det kallt, men det lärde man sig att hantera. Snön gjorde att det möjligt att kombinera studierna med skidåkning och långfärdsskridskor.

Vad har du gjort sedan du avslutade dina studier?
Jag har läst påbyggnadsutbildningen i räddningstjänst för brandingenjörer (RUB) och därefter har jag börjat arbeta inom OKQ8 Scandinavia. Jag är ensam brandingenjör inom bolaget som är verksamt inom hela Sverige och Danmark. Varje dag importerar, transporterar och säljer vi enorma mängder brandfarlig vara, vilket ställer stora krav på oss som bolag avseende riskhantering och myndighetskontakter. Mina arbetsuppgifter är att agera sakkunnig i allt som har med brand och risk att göra inom bolaget, vilket medför att jag reser mycket inom båda länderna.

Om du skulle ge ett råd till studenterna som studerar idag – vad skulle det vara?
Få ut det mesta av studietiden genom att inte lägga all fritid på studierna. Luleå, Norrbotten och Norrland har mycket att erbjuda. Var aktiv i brandingenjörernas intresseförening, BRINN, vilka arbetar för att du som student ska få ut det mesta av din studietid. Är du osäker på om du ska läsa RUB så är mitt tips att göra det. Du får en rolig och intressant utbildning där du stärker dina ledaregenskaper, vilket är till stor fördel även för dig som kommer att arbeta som konsult i framtiden.