Hej alla glada brandare,

Denna vecka har vi i ettan fått en verklig inblick i en brandingenjörs- och brandmans vardag, och den skiljer sig en del från vår matte-alla-dagar vardag… Ute på RUC, räddningstjänstens utbildningscentrum ute på Hertsön, gick vi alltså första delen av den valbara kursen ”projektkurs i brandteknik” och vi tyckte alla att det var riktigt skoj!

Veckan har varit blandad med teoretiska och praktiska övningar. Vi fick bland annat lära oss om akutsjukvård på en olycksplats, träna vår HLR teknik och kunskap om prioritering genom S-ABCDE modellen. Vi fick även en intressant inblick i vad som väntar de kommande åren så som tex branddynamik, flampunkter, brännbarhetsområden och allt som vi längtat att få höra talas om.

Sista dagen avslutades med fyra övningar där vi bland annat fick ett larm om en bilolycka där vi fick klippa bilen och livrädda samt en rökdykning i teaterrök där den berömda 80kg dockan gjorde oss alla svettiga. Inomhus var vi styrkeledare som skulle ta hand om en kemolycka och en brand i ett flerbostadshus.

Vi tackar alla inblandade instruktörer och ser fram emot de två juniveckorna som återstår i denna lärorika och roliga kurs.

Hälsningar
Juliette i åk1