Tidigt på tisdagsmorgonen den 7 februari 2018 slöt ett femtiotal brandingenjörsstudenter upp vid LTU för att kliva ombord på bussen till Kiruna.


Efter ungefär fyra timmars resa var vi på plats i Kiruna och studiebesöket hos LKAB inleddes med lunch på restaurang magnetiten. Därefter klev vi ombord på bussen som tog oss ner till visningsgruvan LKAB:s Visitor Centre, på 540 meters nivå och självklart genomförde guiderna först och främst en säkerhetsgenomgång – safety goes first!

Väl nere i visningsgruvan berättade guiderna dels om företaget och dels om modern gruvbrytning och hur den kan få en hel stad att flytta. Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag, LKAB, är en gruvdriftskoncern, ägd av svenska staten, grundad 1890 med järnmalmsbrytning i Kiruna samt Malmberget och företaget är Europas största järnmalmsproducent.

Efter den traditionella gruppbilden i skopan fick vi gå runt nere i visningsgruvan samt i deras museum. När ungefär en timma av studiebesöket återstod blev vi bussade upp till marknivån och fick träffa deras brandingenjör Marcus – som förövrigt är en alumn från Ltu. Marcus berättade bl.a. om hur han som brandingenjör arbetar med brandskyddet i gruvorna.

När matklockan åter ringde intogs middag i centrala Kiruna och när alla magar var mättade följde bussfärden vidare till Jukkasjärvi och Icehotel. Även under detta studiebesök blev vi guidade, dels om Icehotels historia och dels om hur de bygger upp hotellet.

Icehotel är ett kombinerat hotell och konstutställning av is från Torne älv och Icehotel ändrar skepnad varje år. Parallellt med det ishotellet har de också Icehotel 365 vilket är en permanent konstruktion med ett isgalleri, en isbar, konstsviter och lyxsviter.

Efter en fullspäckad dag med studiebesök satte vi oss, återigen, i bussen och åkte tillbaka hem mot Luleå. Vi i Arbetsmarknad vill ge ett stort tack till alla inblandade för en fantastiskt intressant och lärorik dag.