I vårens första Möt en alumn har vi glädjen att presentera Alexander Alniemi. Vi fortsätter även i vår med höstens uppskattade artikelserie där vi får lära känna våra alumner och bland annat ta emot deras bästa råd kring studietiden. Vi kan se fram emot en vår full av inspiration och som vanligt en väldig massa pepp!

Omvandla teori till praktik som Brandingenjör

Namn: Alexander Alniemi
Ålder: 30
Bor: Västerås
Yrke: Brandkonsult – Brandprojektering AB
Utbildning: Brandingenjör

Varför valde du att studera till brandingenjör?
Tanken på att bli brandingenjör väcktes till liv för första gången när jag var cirka 13 år gammal och var på räddningstjänsten där jag och min vän Markus Isacsson fick träna med hans far Yngve Isacsson som jobbar på Umeås Brandförsvar och säkerhet. Både jag och min vän frågade Yngve om vad som krävs för att bli brandman och han kom då in på att det finns en utbildning som innebär både operativ och icke operativ tjänst om man vill jobba på räddningstjänsten och då ska man läsa till brandingenjör. Vi frågade vidare vad en brandingenjör gör på räddningstjänsten och vilka andra jobb man kan få och fick förklarat att spannet var stort, allt från att jobba på räddningstjänst, jobba som konsult, på industrier, försäkringsbolag eller med forskning och utveckling.

Åren gick och i bakhuvudet fanns brandingenjörsutbildningen vilket gjorde att jag valde att studera en teknisk utbildning på gymnasiet som möjliggjorde att jag kunde söka in till brandingenjörsprogrammet i Luleå.

Hur upplevde du studietiden?
Direkt efter gymnasiet började jag studera till brandingenjör i Luleå vilket kändes spännande då jag skulle för första gången skulle flytta hemifrån och samtidigt börja ett nytt liv.

Rätt snabbt träffade jag mina kursare som var i liknande sits vilket gjorde vardagen lättare då vi utbyte erfarenheter. Att umgås med vänner och studera något som man är intresserade av gjorde att studietiden inte kändes så betungande då det blev en härlig blandning mellan nytta och nöje. Det är ett privilegium som vi har här i Sverige, att få studera till det man vill utan att behöva betala för studierna utöver eventuella CSN-lån.

Utöver studierna så fanns det alltid aktiviteter som man kunde hitta på, allt från att spela innebandy med kursare till att åka till riksgränsen för skidåkning.

Vad har du gjort sedan du avslutade dina studier?
Innan jag avslutade studierna 2009 fick jag ett erbjudande från ett större brandkonsultbolag i Linköping där jag jobbade i tre år innan jag började hos en mindre konkurrent på samma ort där jag jobbade i cirka två år. Därefter startade jag upp Brandprojektering AB med mina partners som idag finns på tre orter, i Västerås, Skövde och Linköping.

Det absolut bästa med att vara brandkonsult är att få projektera ett rättsäkert och hållbart brandskydd i varje projekt tillsammans med byggherre, teknikkonsulter, verksamheten och entreprenören, där idéer blir realitet.

Nätverksskapandet mellan människor där man får ett utbyte av varandra för att hitta så bra lösningar som möjligt genom att använda sina teoretiska kunskaper och praktiska erfarenheter ger mig en kick. Vilket gör att jag längtar till att gå till arbetet. Genom åren har jag träffat andra tidigare studerande ingenjörer från Luleå som har blivit mina beställare.

Om du skulle ge ett råd till studenterna som studerar idag – vad skulle det vara?
Värdesätt den begränsade tid ni har med varandra som kursare, hitta på aktiviteter som sammansvetsar er, glöm inte bort er själva bland all stress och press. Det finns ett liv som väntar på er utanför studierna, där energiska och entusiastiska kollegor behövs. Njut av studieåren och var inte rädda att kontakta arbetsgivare som ni kan vara intresserade av att jobba hos i framtiden.